Dag van nationale rouw: noodweer

  • 20 juli 2021

Na de zware overstromingen in ons land en als blijk van medeleven met de slachtoffers en hun naasten, is dinsdag 20 juli 2021 een dag van nationale rouw.

  • De vlaggen hangen halfstok.
  • Om 12.00 uur loeien de sirenes van hulp- en interventiediensten.
  • Om 12.01 uur houden we een minuut stilte, waar iedereen aan kan deelnemen.

Wil je de getroffen inwoners helpen? 

Het Rode Kruis heeft de solidariteitsactie 'helpen helpt' gelanceerd om de noodhulp voor slachtoffers te coördineren. Je kan een financiële bijdrage leveren of helpen als vrijwilliger. Er zullen veel helpende handen nodig zijn. Meld je via de website van het Rode Kruis als vrijwilliger en het Rode Kruis houdt je verder op de hoogte over de taken die zich aandienen.

Het Rode Kruis is op heel veel plaatsen aanwezig en kan daardoor snel in actie schieten en noodhulp bieden. Sneller en efficiënter dan wie ook. Daarom lijsten ze nu in eerste instantie de heel concrete noden in de getroffen regio’s op. Op basis van die analyse zullen concrete noodhulpacties ondernomen worden.

Voor hulpvragen is het Rode Kruis-Vlaanderen de noden aan het inventariseren in rechtstreeks overleg met de lokale overheden en diensten.

Goederen doneren: een goed idee? 

We krijgen veel vragen over waar en hoe er goederen kunnen gedoneerd worden. Het Rode Kruis bekijkt momenteel waaraan er een nood zal zijn, en hoe dit georganiseerd kan worden. Dat vraag tijd en overleg. We vragen jullie begrip en geduld hiervoor en te wachten met goederen binnen te brengen. Wij volgen de situatie op en ondernemen bijkomende acties indien nodig. We houden je op de hoogte.

Dankjewel voor alle solidariteit!

Meer info op de website van het Rode Kruis.