AAA
rss

Het afschakelplan: bereid je voor op een stroomonderbreking

Als er deze winter een tekort aan elektriciteit dreigt, kan onze gemeente op piekmomenten worden afgeschakeld. Dat betekent dat we enkele uren geen stroom zouden hebben, waarschijnlijk tussen 17 en 20 uur.

Dit afschakelplan wordt alleen maar geactiveerd als er geen enkele andere oplossing meer is. Het doel is om te voorkomen dat het hele land plots zonder stroom zou vallen (black-out).

Zoek je straat in het afschakelplan

Het afschakelplan verdeelt ons land in acht schijven. Bij een kans op stroomtekort worden eerst de gemeenten in schijf acht (gedeeltelijk) afgeschakeld. Als dat niet volstaat, worden de volgende schijven trapsgewijs afgeschakeld. Gavere valt voor een groot deel in het afschakelplan. Enkele straten zitten in schijf acht, het grootste deel in schijf zeven. Op afschakelplan.eandis.be kan je opzoeken of en waar jouw straat in het plan zit. Heb je geen internet? Bel de afdeling Grondgebiedzaken via 09 389 29 60 voor hulp.

Bereid je voor op een stroomonderbreking

Spreek op voorhand af waar je zal verblijven. Laad je GSM op en voorzie een noodpakket met:

  • noodverlichting zoals zaklampen of kaarsen
  • eten en drinken
  • dekens en warme kleren
  • batterijen, hout voor je haard of andere nuttige spullen

Denk ook aan de kwetsbare personen in je buurt, zoals ouderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Zuinig omgaan met elektriciteit is de beste manier om een stroomonderbreking te voorkomen. Laat je verlichting niet onnodig branden en schakel elektrische toestellen op tijd uit. Grote verbruikers zoals je wasmachine en je droogkast laat je best buiten het piekmoment (17 tot 20 uur) draaien. Meer tips vind je op de website van de FOD Economie: www.economie.fgov.be.

Nog een vraag? Afdeling Grondgebiedzaken: 09 389 29 60 of grondgebiedzaken@gavere.be.