AAA
rss

Begraafplaatsen

Dienst burgerlijke stand

Markt 1
9890 Gavere
tel. 09 389 29 40
fax 09 389 29 41
burger@gavere.be

WAT?

De gemeente Gavere beschikt over twee gemeentelijke begraafplaatsen:

  • Begraafplaats Asper, Kerkhofstraat te Asper
  • Centrale begraafplaats Gavere, Lielareweg te Gavere

De centrale begraafplaats beschikt tevens over een afscheidsruimte om een rouwceremonieel te houden en een lijkenhuisje waar het gekiste lijk, met toestemming van de burgemeester, kan worden opgebaard voor dat de uitvaart plaats heeft.

De gemeentelijke begraafplaatsen zijn voor het publiek toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Op de laatste werkdag voor 1 november alsmede op 1 en 2 november zijn de begraafplaatsen uitsluitend toegankelijk voor de neerlegging van bloemen en andere grafversierselen.

VOOR WIE?

Mogen op het grondgebied van de gemeente begraven worden:

  • personen overleden op het grondgebied van de gemeente of diegenen die er levensloos gevonden worden,
  • personen overleden buiten het grondgebied van de gemeente, maar ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente Gavere. Indien zij niet ingeschreven zijn, met toestemming van de burgemeester.
  • de begunstigden van een concessie.

Tot begraving kan enkel worden overgegaan na afgifte van de toelating tot begraven door de ambtenaar van de burgerlijke stand.

WAT KOST HET?

De verschillende mogelijkheden bij de teraardebestelling na een overlijden zijn:

  • begraving in volle grond of in een grafkelder.
  • de as kan worden begraven in een urnenkelder, worden bijgezet in het columbarium of worden uitgestrooid.

De tarieven van concessies op de begraafplaatsen vindt u hier.

BIJZONDERHEDEN

Met ingang van 1 april 1995 werd beslist dat de begraafplaatsen te Baaigem, Dikkelvenne, Vurste en Semmerzake worden gesloten.

Indien de concessiehouder van een al in gebruik genomen kelder uitdrukkelijk de bijlegging wenst kan dit toegestaan worden, mits schriftelijke aanvraag en tot er besloten wordt tot algehele ontruiming van de begraafplaatsen in de bedoelde gemeenten.

Tevens worden op voormelde begraafplaatsen geen verlengingen meer toegestaan van de bestaande concessies.
Indien u wenst de vervallen concessie op bovenvermelde begraafplaatsen te verlengen, kan dit enkel mits overbrenging van de stoffelijke resten en de grafzerk naar de centrale begraafplaats te Gavere.  De tarieven voor verlenging van concessies op de begraafplaatsen vindt u hier.

Op de dienst burgerlijke stand kan u een formulier bekomen voor de aanvraag van de overbrenging naar de centrale begraafplaats te Gavere en een formulier voor de verlenging van een concessie.

De overbrenging van de stoffelijke resten en de grafzerk gebeurt op kosten en door zorgen van het gemeentebestuur.