AAA
rss

Strafregister - uittreksel

Dienst bevolking

Markt 1
9890 Gavere
tel. 09 389 29 40
fax 09 389 29 41
burger@gavere.be

Wat is een uittreksel uit het strafregister?

Een uittreksel uit het strafregister is een officieel document dat je eventuele veroordelingen vermeldt. Je hebt dit nodig als je voor bepaalde beroepen solliciteert, een bezoek aan de gevangenis wil brengen, je inschrijft in een club voor sportschutters, enzovoort.

Welke uittreksels kan je aanvragen?

Je kan drie soorten uittreksels aanvragen:

Model 1a (art. 595): voor allerlei doeleinden, bijvoorbeeld voor een sollicitatie of een vakantiejob.

Model 1b (art. 596-1): als je een activiteit of een beroep wil uitoefenen waar wettelijke voorwaarden aan vasthangen, bijvoorbeeld sportschieten, als taxichauffeur werken of vastgoed verkopen.

Model 2 (art. 596): om met minderjarigen te mogen werken, bijvoorbeeld als animator, opvoeder of begeleider van minderjarigen.

Hoe vraag je een uittreksel aan?

Kom je uittreksel aanvragen bij het loket Burgerzaken en breng je aanvraagformulier mee. Dit vul je zelf in of laat je invullen door de werkgever, organisatie, vereniging, …, die het uittreksel nodig heeft.

Kan je zelf niet naar het loket burgerzaken komen? Geef een volmacht aan iemand om je uittreksel op te halen: maak een kopie van je e-ID en vermeld hier je toestemming op.

Hoe lang duurt het om een uittreksel te krijgen?

Een blanco uittreksel krijg je meteen mee. Als je al veroordelingen hebt opgelopen, dan kan je dossier eerst worden onderzocht.

Meer weten

Nog een vraag? Contacteer de afdeling Burgerzaken via 09 389 29 40 of burgerzaken@gavere.be.